Ubahsuai Porch Rumah Teres

2 min read

Renovate Rumah Teres Bahagian Depan

Selain menyediakan fungsi tambahan di tempat kediaman, reka bentuk porch atau beranda akan mempengaruhi penampilan rumah secara keseluruhan.

Oleh kerana itu, ubahsuai porch rumah teres mesti dilakukan dengan betul sehingga dapat menyokong kesan dan konsep rumah idaman Anda.

Idea Ubahsuai Porch Rumah Teres

Bagi Anda yang mempunyai konsep rumah minimal moden, reka bentuk bahagian depan rumah teres juga mestilah betul sehingga seimbang dengan konsep reka bentuk keseluruhan.

Dalam artikel ini, kami akan berkongsi idea renovation rumah teres yang boleh Anda gunakan sebagai inspirasi atau idea untuk menjadikan rumah kelihatan lebih cantik dan selesa.

Porch Rumah Teres Taman

Ubahsuai Porch Rumah Teres Moden

Walaupun rumah Anda kecil, itu tidak bermakna Anda tidak dapat menerapkan reka bentuk rumah teres 1 tingkat dan 2 tingkat yang cantik dan menawan.

Anda boleh mengikuti contoh reka bentuk rumah teres ini yang di dominasi oleh taman rumput dan tanaman hijau di sekitarnya.

Anda boleh menggunakan kebun rumput untuk menjalankan pelbagai aktiviti.

Cukup tambahkan beberapa kerusi beranda dan meja serta lampu hiasan taman, reka bentuk porch rumah minimalis ini siap menjadi kawasan pesta keluarga yang sangat menyeronokkan.

Porch Rumah Teres Kayu

Porch Rumah Teres Kayu

Selain mengutamakan fungsi, penerapan reka bentuk teres rumah moden juga harus dapat meningkatkan penampilan bangunan rumah utama.

Ini bertujuan untuk menjadikan rumah kelihatan lebih bergaya dan menawan, seperti reka bentuk rumah teres minimalis ini yang di dominasi oleh bahan kayu.

Bermula dari lantai kayu dalaman hingga ke depan, keduanya kelihatan sangat harmoni apabila digabungkan dengan dinding kayu dan menimbulkan kesan hangat.

Penggunaan warna cat dinding neutral juga kelihatan sangat harmoni di seluruh rumah.

Bagi Anda yang berminat untuk menerapkan reka bentuk teres rumah bahagian depan seperti ini, Anda mesti memastikan bahawa bahan kayu yang Anda gunakan berkualiti tinggi.

Ini supaya bahan kayu tidak mudah terkena rayap atau anai-anai.

Anda juga boleh menambah ubat anti anai-anai untuk mengelakkan anai-anai datang.

Porch Rumah Teres Natural

Porch Rumah Teres Natural

Reka bentuk rumah teres bahagian depan ini menggunakan design yang sangat sederhana tanpa dilengkapi dengan perincian yang rumit dan berlebihan.

Meski begitu, reka bentuk teres rumah minimalis ini kelihatan sangat selesa dilihat mata dan jauh dari monoton kerana mempunyai paduan sentuhan alami dari daun dan penerapan dinding batu alami pada bangunan yang didominasi oleh warna-warna netral.

Kesannya, rumah teres kelihatan sangat selesa, cantik, dan tidak membosankan.

Porch Rumah Teres Moden

Porch Rumah Teres Alam

Bahagian depan rumah Anda mempunyai saiz yang besar? Sudah tiba masanya untuk menghiasi semula bahagian depan rumah Anda agar kelihatan lebih cantik. Sebagai contoh, Anda boleh tengok reka bentuk rumah bahagian depan minimalis ini.

Pembahagian kawasan dalam reka bentuk rumah teres yang rapi/kemas memberikan fleksibiliti untuk melakukan pelbagai jenis aktiviti.

Di satu sisi porch rumah teres, Anda dapat menambahkan satu set kerusi yang akan digunakan untuk menjalankan rutin harian, seperti sarapan pagi atau untuk membaca buku.

Selebihnya bahagian lain boleh dibiarkan terbuka dan boleh digunakan untuk meletakkan pelbagai jenis tanaman yang siap menjadikan rumah cantik dan sejuk.

Porch Rumah Teres Kaca

Ubahsuai Porch Rumah Teres

Bagi Anda yang tidak keberatan dengan sedikit exposure, penggunaan kaca boleh menjadi bahan pilihan untuk rumah yang menarik.

Inspirasi rumah teres dengan penggunaan kaca sangat sesuai untuk kediaman yang terletak di hujung jalan atau agak jauh dari orang ramai.

Bahan kaca lutsinar boleh menjadi galeri indah yang menjadikan rumah kelihatan unik dan tidak membosankan.

Sekiranya Anda akan menggunakan reka bentuk rumah minimalis ini, pastikan Anda tahu cara membersihkan kaca yang betul agar rumah Anda tetap kelihatan bersih.

Melalui rujukan di atas, diharapkan Anda dapat memperoleh idea dan inspirasi untuk membuat ubahsuai rumah teres rumah yang estetik dan sesuai dengan konsep yang Anda mahu.