Rumah Teres 2 Tingkat Moden

1 min read

Idea Rumah Teres 2 Tingkat Moden

Harga tanah yang mahal di kawasan bandar menjadi masalah pada masa kini, terutamanya bagi Anda yang baru memulakan keluarga dan tidak mempunyai rumah.

Pejabat cenderung terletak di kawasan bandar dan membeli atau membina rumah di kawasan bandar akan menyukarkan akses ke tempat kerja.

Secara amnya, reka bentuk rumah teres 2 tingkat mempunyai reka bentuk minimalis, reka bentuk rumah minimalis akan menjimatkan kos Anda dalam membina rumah dengan memanfaatkan ruang vertical atau menegak.

Reka Bentuk Rumah Teres 2 Tingkat Moden

Reka Bentuk Rumah Teres 2 Tingkat Moden

Reka bentuk rumah ini membawa konsep minimalis terbuka, di mana bahagian depan rumah menggunakan dinding sebagai pintu dan tingkap.

Reka bentuk rumah teres 2 tingkat ini menggunakan bumbung rata. Dari segi estetik, reka bentuk rumah teres 2 tingkat moden ini kelihatan cantik walaupun bersaiz kecil.

Reka Bentuk Rumah Teres 2 Tingkat Minimalis

Rumah Teres 2 Tingkat Moden

Dengan menerapkan konsep natural, reka bentuk rumah teres 2 tingkat ini mempunyai reka bentuk dalaman minimalis, dan menggunakan elemen kayu.

Jarak dari lantai ke siling rumah cukup tinggi sehingga rumah tersebut kelihatan besar dari dalam.

Reka Bentuk Rumah Teres 2 Tingkat Cottage

Reka Bentuk Rumah Teres 2 Tingkat Cottage

Kesan pertama yang Anda dapat dari reka bentuk rumah teres 2 tingkat ini adalah bahawa ia berbentuk seperti pondok (cottage) di pantai.

Memanfaatkan kaca untuk bahagian depan rumah, intensiti cahaya yang masuk pada siang hari dapat dipenuhi.

Serambi depan rumah boleh dijadikan tempat bersantai dan terdapat tempat letak kereta.

Reka Bentuk Rumah Teres 2 Tingkat Natural

Gambar Rumah Teres 2 Tingkat Moden

Rumah ini dirancang dan dibina oleh salah satu architect terbaik. Reka bentuk rumah teres 2 tingkat ini menggunakan tenaga suria sebagai sumber elektrik di mana terdapat bateri simpanan kuasa yang dapat berfungsi sekurang-kurangnya satu minggu untuk memenuhi keperluan elektrik rumah tersebut.

Bahagian dalam rumah 2 tingkat ini membawa konsep minimalis di mana dindingnya tidak sengaja dilukis, memperlihatkan warna bahan kayu.

Di tingkat satu, terdapat sebuah bilik keluarga yang menyatu dengan dapur. Tidak ketinggalan, pelbagai perabot, seperti meja, kerusi, dan kitchen set, di dominasi oleh bahan kayu sehingga konsep back to the nature dalam reka bentuk rumah 2 tingkat ini semakin terlihat.

Susun atur ruang tamu rumah teres ini pun menerapkan konsep elegan. Reka bentuk rumah teres 2 tingkat ini mempunyai balkoni, di mana terdapat bilik tidur yang dapat melihat langsung bilik keluarga di tingkat 1.

Reka Bentuk Rumah Teres 2 Tingkat Unik

Rumah Teres 2 Tingkat Unik

Rumah ini mempunyai reka bentuk moden dan kelihatan unik. Dengan menggunakan bahan kayu yang dilapisi cat warna di dinding luar, bahagian dalam rumah memperlihatkan warna bahan kayu, jadi sangat sesuai sebagai tempat berehat untuk merasakan percutian.

Reka Bentuk Rumah Teres 2 Tingkat Kayu

Rumah Teres 2 Tingkat Kayu

Elemen kayu pada masa ini jarang digunakan sebagai bahan rumah. Anda boleh membina rumah teres 2 tingkat moden dengan elemen kayu.

Sila pilih warna neutral seperti putih atau krim agar kesan natural dan menyatu dengan alam tidak hilang.

Reka Bentuk Rumah Teres 2 Tingkat Rooftop

Rumah Teres 2 Tingkat Rooftop

Reka bentuk rumah 2 tingkat ini menggunakan bumbung sebagai rooftop yang dapat diakses melalui tangga luar di beranda tingkat 2.

Ruang tambahan di atas bumbung boleh dijadikan tempat bersantai atau mengeringkan pakaian.

Dari senarai reka bentuk rumah teres 2 tingkat di atas, reka bentuk rumah teres mana yang paling Anda sukai? Sekiranya Anda sudah mempunyai rumah dan mempunyai plan untuk renovate rumah teres. Sila lihat contoh ubahsuai porch rumah teres terkini sebagai rujukan.

Anda perlu ingat, reka bentuk rumah yang moden juga harus seimbang dengan susunan perabot di rumah agar rumah itu selesa.

Reka Bentuk Rumah Kos Rendah

Fariza
1 min read

Rumah Teres 1 Tingkat Moden

Fariza
1 min read

Ubahsuai Porch Rumah Teres

Fariza
2 min read